IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE...

Het is bijna zover. In mijn huiskamer thuis staat al een steeds groter groeiende stapel dingen die ik mee wil nemen op reis. Over een week vlieg ik naar Taiwan, Nepal en India om thee te zoeken.

dikke maand

En ik zeg zoeken, maar zo voelt het ook echt. Vorig jaar weet ik nog goed dat ik ook rond deze tijd mijn tas pakte om thee te gaan halen in Japan en China. Een avontuur wat nog steeds invloed heeft op de dingen die ik doe en de manier waarop ik dit doe. Omdat Crusio thee toen nog maar net van start was gegaan had ik niet zoveel thee nodig en kon ik ontspannen over de theevelden struinen in de hoop mooie dingen te vinden. Een jaar verder pak ik weer mijn tas en heb inmiddels wat meer ervaring met  wat je mee moet nemen. Ik vertrek naar Taiwan, Nepal en India om een hele berg thee te kopen. In totaal ben ik een dikke maand op pad dus slim inpakken is een vereiste.

 

papier werk

Het begint allemaal met een hele berg papieren. Elk land heeft eigen regels hoe je er binnen kunt komen. Ik krijg in mijn paspoort weer prachtige visa en stempels na veel papierwerk en erg veel pasfoto’s te laten maken. Daarna de mooie puzzel om de hele reis, elke dag voorspoedig te laten verlopen. Ik reis alleen dus wel handig als er hier in Nederland een aantal dingen zijn geregeld. In elk land zoek ik een gids. Een persoon die de regio kent, die vooral ook de taal spreekt en mij wegwijs kan maken in het land. Deze vinden is een hele kunst maar mooi is dat het altijd weer op mijn pad komt. Door de liefde voor thee en smaak die we delen is dit heel goed te doen. Ik ken meestal de gids niet en ga er soms weken mee op pad. Ik bereid me voor door bergen boeken te lezen over het land. En dan niet de Lonely Planet maar juist boeken op cultuur en etiketten. Dit geeft me de informatie die ik nodig heb om meteen met iedereen te communiceren op een manier die gewenst is in dat specifieke land. Moet ik bijvoorbeeld mijn bord leegeten of juist iets laten staan? Wat is gebruikelijk met het geven van cadeaus? Hoe spreek je iemand aan? Al dit soort vragen wil ik beantwoord krijgen voordat ik weg ga. Verder vorm ik natuurlijk een beeld van wat voor thee ik zoek maar eigenlijk wil ik open staan voor wat ik daar allemaal proef en op mijn pad tegen komt.

 

de cadeautjes

Ik heb voor elke dag van de reis wel een bezoek aan een theeboer, plantage, fabriek of theemuseum gepland. Dagen geblokt om heerlijk mee te plukken op de plantage en rond te reizen op zoek naar verborgen pareltjes van theeplantages. Wat heb ik nog meer nodig? Nu komt het moeilijkste van alles: de cadeautjes. Wat is het moeilijk om voor theeboeren, gidsen en gastfamilies cadeautjes te kopen en vooral voor al die dagen voldoende te hebben. 1 groot gedeelte van mijn koffer is daar voor bestemd. Van drop tot koffie, van kaas tot kleine beeldjes. Variatie gaat je redden en vooral veel, héél veel. Verder foto’s van de bedrijven waar wij de thee verkopen zodat de mensen waar we mee gaan samenwerken vertrouwen hebben dat het goed wordt gezet. Want het gaat uiteindelijk om vertrouwen. Dat moet je krijgen om zaken te doen, maar vooral om goede thee te mogen kopen.

 

ready

Op de berg met spullen ligt uiteraard een prachtige camera waarmee ik alles ga vastleggen en drie lege opschrijfboekjes om al mijn avonturen in te noteren. Paar oude gympen en ik ben klaar om te gaan. 

 

 

MAAK IJSTHEE MET CHAI! NO.028 MASALA CHAI IJSTHEE MET CITROEN EN SINAASAPPEL