BLOEMETJES IN MIJN THEE

Mijn gids staat precies op tijd voor het hotel om naar een thee-restaurant te gaan. Het is leuk om te zien hoe thee hier met het leven is verweven. Thee wordt gedronken, er wordt mee gekookt en er worden ceremonies mee gehouden. Kortom; het zit in alles.

te dun en geen spieren

Het is zaterdag dus het restaurant zit vol met families die gezellig zitten te eten. We eten weer hele bergen groente en noodles. Door de noodles zit een soort olie die gemaakt is van geperste zaden van de theeboom. Smaakvol en wordt hier veel gebruikt. De driver zit echt te pushen dat ik meer naar binnen moet werken. Ik vraag aan mijn gids waarom ze dat doet. Driver heeft een duidelijke mening over mijn postuur, veel te mager. Ze heeft als doel mij in een week tijd op streefgewicht te krijgen. Ze knijpt ook de hele tijd in mijn armen. Te dun en geen spieren zegt ze. Haha. Dus. Heb ik weer. Ik dacht dat ze hier allemaal graatmager waren maar dat valt dus tegen.

 

bloemen boom

Overal waar we lopen in dit gebied ruik ik een bloemige geur en vraag me af waar die vandaan komt. Ik kijk om me heen en zie het al. De kleine bloemetjes van de Osmantus vullen de straten met deze heerlijke geur. Ze plukken deze bloemen en laten ze samen met Oolong thee drogen zodat de thee naar Osmantus gaat smaken. Ik vraag in het restaurant of ze dit hebben en ze gaan meteen aan de slag. Ik proef en ondanks dat ik niet van bloemen in mijn thee houd is dit echt heerlijk! Toch maar overwegen om deze thee op te nemen in het assortiment maar dan wel uiteraard met een direct trade adres. Ik vraag aan het restaurant waar ze de thee en de bloemetjes vandaan halen. Ze wijst naar buiten. Ik kijk. Ja hoor, theebomen en bomen vol bloempjes tegen de berg op naast het restaurant. Zoekt en gij zult vinden en soms sneller dan je je kan voorstellen. Ik loop een minuut later tussen de thee-struiken en daar aan de randen staan de grote Osmantus bomen.

 

deze boer valt in de prijzen

Als we klaar zijn met het eten lopen we een berg op. Hier zit een theeboer die ik graag wil spreken. Deze theeboer wint bergen prijzen en hoewel dat hier een heel ding is wil ik toch altijd vooral proeven. Een erg bescheiden dame staat op ons te wachten. De velden liggen verspreid over dit gebied omdat ze verschillende kleine plantages hebben. De eerste oogsten zijn al van het land gekomen en zijn inmiddels gedroogd. Ik krijg een rondleiding door de mini-fabriek. En met trots laat ze zien hoe ze in manden van 50 jaar oud de thee plukken en verwerken. Al jaren zijn deze gevlochten bamboe manden in de familie. Dit bedrijfje ademt traditie en liefde voor de thee. Ze beheren het hele proces, van plukken tot verwerken en verpakken.

 

verborgen thee plekken

We worden uitgenodigd om te gaan zitten aan de thee-tafel. De nieuwe oogst proeven. Deze bescheiden dame kan waanzinnig mooi en goed thee bereiden en ik kijk mijn ogen uit. De kleine fabriek waar we zitten is maar een beetje verlicht en we zitten op kleine krukjes. De ruimte ruikt naar thee en vult zich nu met de groene frisse geur van de nieuwe oogst die in contact komt met het water. Ik proef en maak notities. De dame laat foto’s zien van de verschillende plantages die ze bezitten en ze zien er allemaal prachtig uit. Na een proefsessie en een kleine rondleiding besluit ik wat thee van haar te kopen en dit in Nederland te gaan testen. Na uitgebreid bedanken en afscheid lopen we terug naar de auto. Het wemelt hier van de verborgen mooie thee plekken. Als je die vindt is het echt de moeite waard.

Tools, Thee spullen

Crusio Tea Maker

Crusio Tea Maker

Tools, Thee spullen, € 26,49