PERFECTE JAPANSE BLAADJES

Thee pakketten

Groene Thee pakket

Groene Thee pakket

Thee pakketten, € 34,99

Rilling over mijn rug

Ik ben net de hele ochtend aan het plukken geweest op een Japanse theeberg en we crossen nu naar een kleine fabriek in het dorp. Als we daar aan komen zie ik de theebladeren al liggen en staat de Japanse theemeester mij al op te wachten! Er loopt een rilling over mijn rug, ik volg de theeblaadjes op de voet en dit is de laatste stap! En we hebben haast, want als we nu treuzelen worden de groene blaadjes vanzelf donker en dat moeten we voorkomen. Er staan heel veel machines en kijk mijn ogen uit. Ik weet helemaal niet wat we allemaal gaan doen en theemeester en ik staren naar de blaadjes. Omdat de theemeester geen woord Engels spreekt is het lekker rustig in de fabriek aangezien wij de enige twee personen zijn.

Hollandse Dropjes

De blaadjes komen na het plukken in een grote bak terecht en gaan beetje bij beetje via een lopende band naar de stoommachine. Die is belangrijk. Deze verhit de thee zodat er geen verkleuring meer kan plaatsvinden. En dat ruik je. Ruikt heel fris en groen! De blaadjes komen er slap uit. De theemeester en ik ruiken en proeven de hele tijd tussen alle stappen door. In deze fabriek is alles computer gestuurd maar hij bepaalt de temperatuur en timing. Gelukkig maar, je wil niet dat je hier staat te kijken naar iemand die op de automatische piloot thee staat te maken, maar dat is zeker niet het geval. We maken de hele tijd thee tussendoor. Het water staat klaar en er is voldoende thee voor een heel leger. En we moeten soms best even wachten tussen de stappen door. En we kunnen niet praten dus zetten we thee. Soms komt er even buurtbewoner op de thee. Ik zet de thee en serveer er jawel, Hollandse dropjes bij. Goede combi ;).

Bloedheet

Na het stomen gaan de bladeren via een lopende band naar een trommel. Deze draait rond en verwarmt de bladeren om het vocht uit de bladeren te krijgen. Daarna gaan de blaadjes in een rolmachine. Dit is een mega grote schijf waar de blaadjes langzaam worden gerold. Hier worden de cellen in het blad gebroken. De volgende stap is weer een trommel. Op dit punt ben ik al 1,5 uur in de fabriek. Is dus best een lang proces met veel stappen. Na de droger gaan de blaadjes in een droger met een klein vuurtje eronder. Een kleinere trommel want het blad verliest steeds meer vocht en dus ook massa. Het begint nog lekkerder te ruiken in de fabriek. Ik moet wel zeggen dat de temperatuur ook steeds verder oploopt. De buitentemperatuur is 30 graden en binnen is het door al die trommels en vuurtjes zeker 50 graden. Ik heb mijn plukblouse nog aan maar omkleden lijkt ongepast dus doe het er maar mee. De machine waar de theebladeren nu doorheen draaien, maakt echt het blad wakker, het ruikt zo lekker!

Bijna twee uur later..

Ze komen tussendoor elke keer nieuwe zakken van de velden brengen die we dan weer in het gat storten en die het hele proces gewoon doorlopen terwijl we de eerste batch nog steeds niet klaar hebben. Na weer tien minuten draaien storten we de thee op grote plateaus. Al wel veel droger en kleiner maar nog steeds niet klaar. We leggen de thee in de shaping machine. Deze gaat de thee vormen zodat elk blaadje de vorm heeft van een soort mini dun dennennaaldje. Als dit klaar is gaat het naar de droogoven waar het nog zeker een 15 minuten in moet zitten. Bijna twee uur later is mijn thee klaar. Zelf geplukt, zelf verwerkt. Voordat de zakken naar de koelingen gaan in de sorteerfabriek pak ik een beetje van mijn zelfgemaakte thee, ik pak een sample zakje en doe het erin. Mijn eigen thee. Mooier kan niet. Echt niet. Ik doe camera en zakje thee in mijn rugzak. Die gaat mee naar huis. Thuis zetten. En die berg thee die hier staat vliegen we zo snel mogelijk in, zodat iedereen van deze thee kan proeven zoals ik dat nu aan het doen ben! Ze gaan hem ook nog sorteren en verder drogen in de andere fabriek en daar krijg ik ook een zakje van. Kan niet blijer zijn. Lukt niet.

 

 

Deze blog gaat over No.060 - Sencha Kyoto

Groene thee, Blikje (Blikje 50 gram)

Herkomst: Japan
Farm: Ujitawara
Regio: Kyoto
Hoogte: 300 meter
Oogst: Mei
Geur: Vers gemaaid gras en sla
Kleur: Helder intens groen
Smaak: Hele frisse maar toch volle groene thee. Soepel mondgevoel. Asperges en komkommer.
Sencha Kyoto

No.060

Sencha Kyoto

Groene thee, Blikje, € 11,99
Niet op voorraad