THEE SLURPEN IN COLOMBO

Ik heb net een kopje mega ultra sterke thee gedronken met de directeur van de fabriek waar ik veel thee koop midden in Colombo. Nu is het tijd om de thee-tasters te ontmoeten en thee te gaan slurpen.

professioneel thee samples proeven

In Sri Lanka is er een thee-veiling-systeem. Daarbij kan je elke week bieden op thee uit een catalogus. Van elk lot krijg je een sample doosje opgestuurd zodat je die kan proeven. De thee-tasters proeven wel 200 tot 300 theesamples per dag in alle categorieën. Van theezakjes thee tot hele hoge kwaliteiten. Dit doen ze met een team van 5 tasters hier en ik heb gehoord dat het er soms heftig aan toe kan gaan. Discussies over smaak! Lijkt me top om mee te maken. Een broker gaat dan met de notities van deze theetasters naar de veiling met de juiste briefing qua prijzen en kwaliteiten. Klinkt spannend! Voor Crusio Thee kopen we direct van de plantage dus voor ons geen veilingen. Er wordt maar een klein gedeelte van de thee beschikbaar in Sri lanka direct verkocht en we zijn erg blij dat we een paar kleine boeren hebben gevonden die voor ons willen produceren en aan ons willen verkopen. 

 

dezelfde taal

We lopen samen naar de tastingroom waar een uitgebreide tasting klaarstaat. Dit is meestal een van de belangrijkste momenten van de trips die ik maak. Kijken of ik en de theetaster op een lijn zitten en of ik mijn mening goed kan overbrengen. In dit geval is er meteen een klik. Kun je het je voorstellen? Sta je in een thee-tastingroom in Sri Lanka met een aantal wildvreemden en blijk je dezelfde “taal” te spreken. Namelijk die van een taster. We praten over structuren , mondgevoel, intensiteit en smaak en mijn hart gaat sneller kloppen. Dit alles gelinkt aan de verschillende 6 regio’s in Sri Lanka waar thee wordt verbouwd. Ik kan 100 boeken lezen maar nu is het ineens allemaal duidelijk. Ik proef per regio de verschillende kwaliteiten en krijg al snel, de toch wel grote verschillen door, per regio. Dit is zeer nuttig want we kopen nu maar 1 soort thee hier. Dat uitbreiden lijkt me een heel goed idee. We speken af welke samples onze kant op moeten komen. Ik laat ze opsturen aangezien dat zo efficiënt gaat hier. 

 

Slurpen en tuffen

Na al dat slurpen en tuffen hebben we wel honger gekregen dus gaan we terug naar de meeting room waar een lunch staat. Pizza?? Oh men, zo jammer en lief als ze rekening proberen te houden met de ‘buitenlander”. Ik wil altijd zoveel mogelijk lokaal eten maar op hoofdkantoren gaat het nog al eens mis en ik krijg nu dus pizza. Ik eet flink wat stukken want ik moet zo onderweg naar de plantages. Een rit van 6 uur voor de boeg! 


Deze blog gaat over thee No.053 – Ceylon

Zwarte thee, Blikje (Blikje 50 gram)

Herkomst: Sri Lanka
Farm: Sabaragamuwa
Regio: Ratnapura
Hoogte: 300 meter
Oogst: April
Geur: Warme honing en perzik
Kleur: Reebruin
Smaak: Begint soepel en volzoet, loopt licht drogend uit.
Ceylon

No.053

Ceylon

Zwarte thee, Blikje, € 10,49
Niet op voorraad