WOLKBREUK VAN MELK

1000 schaapjes

In een hotel midden in de drukke stad Colombo word ik wakker. Wat een nacht. Ik, die overal doorheen slaapt, kon met geen mogelijkheid slapen. Recht naast mijn hotel wordt een nieuw gebouw neergezet. In de avond hoorde ik wel wat bouwgeluiden, maar tegen de nacht gingen ze helemaal los. Ik geloof dat je dat heien noemt. Hele nacht lang. Na 1000 schaapjes, 240 yogaoefeningen, wanhopig telefoontje naar m’n vriendje en 80 mindfull gedachten werd ik helemaal gek. Ik moet wel een beetje slapen voordat ik naar de theeplanten ga. En ik heb tijdens mijn reis ook al zo weinig geslapen. Ik weet niet hoe maar rond 1 uur ben ik alsnog in slaap gevallen.

 

blind date

En toch word ik verrassend fit wakker. Zin om aan de slag te gaan. Na een douche en een schraal ontbijt sta ik bepakt en bezakt met camera’s en cadeaus weer in de lobby. Altijd weer een vreemd moment, spannend. Wie komt mij halen? Voelt toch een beetje alsof je een blind date hebt met een theeboer. Er stapt een nette jonge gozer de lobby in; "Kiona?" Yes! Ik stap in de auto en we rijden door de drukke ochtend spits naar de plantage, maar eerst langs de fabriek en het hoofdkantoor hier in Colombo. Een warm welkom met overal m’n naam op de borden en tv’s. De directeur staat buiten al op mij te wachten. Het is een grote fabriek met een groot kantoor erbij.

 

melkbreuk

Dit bedrijf is 25 jaar geleden vanuit een garagebox opgestart. Dat lijkt wel een eeuw geleden want nu werken er heel wat mensen op het kantoor, de fabriek en op de plantages. Er heerst een prettige sfeer. Ik zie zowel vrouwen als mannen op het kantoor werken en iedereen is positief ingesteld. Jong en oud. We nemen plaats in een zaaltje en er komt meteen een meneer aan met een heus theeservies. De koekjes ruiken heerlijk en op een ouderwets karretje serveert een meneer ons de zwarte thee. Hier maak ik meteen mijn eerste fout. Nee, ik hoef geen suiker en melk hoor ik mezelf zeggen. Ai. De thee is zo sterk gezet, niet te doen. Ik krijg meteen een mega error, mijn smaakpapillen vliegen op hol. Dat zijn ze niet gewend! Zo bitter! Ik zie mijn tafelgenoten drie scheppen suiker en geen wolkje maar een stevige wolkbreuk aan melk in de thee gooien en roeren als een gek. Ik heb hem, dank! De volgende wordt met veel van alles.

 

verser dan vers

Terwijl we praten over thee en zaken zie ik mezelf ineens zitten. Een paar jaar geleden kocht ik nergens thee en nu staar ik naar een printje van de kilo’s die ik al op deze kleine plantages kocht in het afgelopen jaar. Wat een kopjes thee zijn daarmee gezet, en nu ben ik dus bij de bron. Het kopen van thee gaat vrij soepel hier, binnen een paar dagen na het plukken krijgen wij het al per airmail binnen. En deze boeren oogsten pas als wij het bestellen dus verser lukt echt niet. Hier in Sri Lanka oogsten ze het hele jaar door en elke twee weken plukken ze de verse topjes van de struik. Hoewel, ik ga vandaag natuurlijk thee proeven van dezelfde dag. Dat is wel heel vers!

 

 

Deze blog gaat over thee No. 053 – Ceylon

Zwarte thee, Blikje (Blikje 50 gram)

Herkomst: Sri Lanka
Farm: Sabaragamuwa
Regio: Ratnapura
Hoogte: 300 meter
Oogst: April
Geur: Warme honing en perzik
Kleur: Reebruin
Smaak: Begint soepel en volzoet, loopt licht drogend uit.
Ceylon

No.053

Ceylon

Zwarte thee, Blikje, € 10,49
Niet op voorraad